с. Рожен, общ. Сандански   +359 879 543 737

Златолист

Славата на Златолист е на лечебно, пречистващо и свято място, където духът получава успокоение, а тялото – възстановяване. Именно тук е завършила живота си Преподобна Стойна – народна пророчица, чието дело, както се смята, преминава към Ванга.

 Кратка информация: Село Златолист се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина. Главната забележителност на селото е черквата „Свети Георги“. В тази черква в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Тя е монахиня, която пророкувала и помагала на хората. Сочена е като предшественичка на по-известната ясновидка Баба Ванга. В средата на храма под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел. Хилядите туристи, които посещават църквата, събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва сила, с която лекува болните.
В двора на църквата расте вековен явор на повече от 1300 години и има поверие, че болките на всеки, който застане до короната на дървото изчезват. А този, който седне и се полюлее на люлката ще се излекува от безплодие.
 Какво може да видите: черквата „Свети Георги“, автентичната стая, където е живяла Преподобна Стойна.
 Разстояние от хотел Динчова Къща: – 7 км.
 Как може да стигнете до Златолист: с кола за около 30 мин.
 Кога може да го посетите: Целогодишно.

 

Leave a Comment